MANIPULATIVNÍ TERAPIE

MANIPULATIVNÍ TERAPIE - DORNOVA METODA PLUS

Dornova metoda plus je jednoduchý manuální způsob pomoci při aktuálních problémech a bolestech v  zádech a kloubech. Jedná se v podstatě o korekci vysunutých obratlů, skoliózy, bolavých kolen, kyčlí, ramen atd. Následky déle trvajícího posunutí kloubů a obratlů jsou různé, způsobují však porušení stability páteře, což vede ke zvyšení napětí ve svalech nebo dochází i k přiskřipnutí nervů (známý ischias). Principem metody,  jejímž autorem je  D. Dorn je, že za pohybu se klouby resp. obratle vracejí do své ideální původní pozice. Metoda je velmi výhodná např. při srovnávání rozdílné délky dolních končetin.

Princip Dornovy metody plus

Pohnete s jednou kostičkou a začnou se dít věci!

Dornova metoda plus se v podstatě zaměřuje na všechny zdravotní potíže. Jde o to, že problémy, které nás trápí, jsou už druhotné. Prvotní příčina všech posunutých kostí nebo obratlů se dá v naprosté většině případů hledat ve vysunuté kyčli, která "nesedí" v kyčelním pouzdru tak, jak by měla a kvůli tomu se vlastně rozloží celá kostní stavba. Můžete si to představit jako stavebnici lega - když pohnete jednou kostičkou, postupně na to zareagují všechny ostatní, takže se celá konstrukce naruší.

Jaký je postup?

Začíná se vždy tím, že poměříme délku dolních končetin, na základě čehož určíme, která kyčel je vysunutá. Na delší noze pak začínáme pracovat a kyčel jednoduchým způsobem zasuneme zpět do pouzdra. Nemůže se žádným způsobem zarazit dál do těla, to nejde. Může se posunovat jenom z těla ven. To se stává nešetrným zacházením už při porodu, nesprávným sezením s nohou přehozenou přes noh

u, vibracemi při jízdě autem... Prostě je to dáno naším způsobem života. Člověk přitom musí vidět celou stavbu. Když budete chtít opravit prasklou stěnu, asi vás napadne, že problém nespočívá ve stěně, ale spíš v základech. Stejné je to s tělem. Proto nejprve rovnáme kyčle, pak kolenní a hlezenní klouby - od středu těla postupujeme směrem dolů, abychom srovnali základnu. Představte si dolní končetiny jako sloupy. Jestliže nejsou stejně dlouhé, jistě si umíte představit, co to s konstrukcí udělá. Dojde k vybočení pánve, jedna strana se pohne dopředu, druhá dozadu, jedna je výš, druhá níž a na základě toho se obratel po obratli musí přizpůsobit celá páteř až po tu krční. Takže člověka bolí za krkem, ale problém spočívá v jeho nestejně dlouhých končetinách. My musíme srovnat celou stavbu, nestačí srovnat jednu "zeď". Asi 2 % populace mají od narození jednu nohu delší, ovšem za celou svou praxi jsem se s tím setkala pouze jednou. Dále jsou lidé, kteří mají výrůstky na hlavici kyčelního kloubu, nebo už se tam projevily anatomické změny dané určitou nemocí. S tím nic neudělám, ne jsem chirurg. Ale v ostatních případech to jde snadno. Nic na věci nemění, jestli je to od včerejška, nebo to už trvá padesát let, všechno dáme do pořádku. Dornova metoda se neaplikuje roky. Dělá se na třikrát, na čtyřikrát, na pětkrát. Samozřejmě u závažných problémů, jako jsou skoliózy či lordózy, je zapotřebí víc času. To co dlouho rostlo, se také delší dobu potřebuje napravovat.

Dornova metoda plus využívá i techniky, které se zaměřují na duševní oblast

To, že nesprávně sedíme, způsob, jakým se krčíme, když nám někdo nadává, vychází z psychiky, z hloubi našeho nitra. Protože všechno se vším souvisí, tak i naše tělo a psychika jsou spojené nádoby. A to je další věc, která mě na Dornově metodě fascinuje: pohnete s jednou kostičkou a začnou se dít věci! Nikomu to ale nevnucuji, někteří pacienti prostě chtějí spravit bolavá záda a nic dalšího je nezajímá. Je to stejné jako s otázkou, co bylo dřív,slepice, nebo vejce? Kvůli psychice nás bolí v zádech, protože jsme pokřivení ve svém myšlení, nebo bylo první tělíčko, s nímž nedobře zacházíme a ono nás potrestá tím, že se necítíme psychicky zrovna nejlíp? Je velice důležité všímat si obou stránek. Mnohokrát jsem už zažila, že po měsíci nebo i za půl roku mi člověk povídá: "Já jsem úplně někdo jiný, změnil se mi celý život." Za třicet let, kdy tato metoda funguje, už byl vypracován poměrně precizní návod, který mimo jiné ke každému obratli přiřazuje možný psychický problém. V 99 % se shoduje s tím, s nímž se nám pacient svěří. Například se špatně vyjadřuje, má knedlík v krku, bere všechno na sebe, nebo si nechá příliš líbit... Pokud se natolik otevře a vylíčí mi své problémy, mohu už předem zaměřit oblast, v níž se budou posunuté obratle nebo kostičky vyskytovat. Tak to funguje nejen v oblasti psychických, ale i fyzických problémů, protože každý obratel souvisí s určitými vnitřními orgány. Domova metoda se báječně doplňuje například s reiki, kineziologií... v podstatě se vším, až na chiropraxi. Tím ale netvrdím, že ji nějak odsuzuji, vždyť proto existuje tolik cest, aby si každý mohl vybrat tu svoji.

Fyzická pomoc často předpokládá i změnu psychickou

Dieter Dorn jednou řekl: "Když k vám někdo přijde se stejnými potížemi popáté, tak jej nakopněte a vyhoďte, protože jeho problém spočívá někde jinde." Tím chtěl naznačit, že buď necvičí, nespolupracuje, nebo jeho problémy tkví v psychice a on by se měl těmito blokádami začít zabývat. A nemá smysl se s tím dál dřít, protože když někomu uděláte kompletní ošetření, tak se opravdu pěkně nadřete. Což nemá význam u člověka, který k vám bude chodit jako štamgast každý týden a bude po vás chtít totéž. To opravdu není cílem naší práce Dornovu metodu totiž můžete za dva dny naučit i úplného laika, který nikdy nic neslyšel ani o anatomii těla. Stačí, když má chuť pomáhat a má dvě zdravé ruce. Po pouhých dvou dnech nemůže někomu ublížit,  protože my netlačíme na žádná životně důležitá centra Mnoho lidí se například obává toho, že když zatlačíme na krční obratel, může se něco stát, ale neuvědomují si, že při skoku se schodu působí na páteř mnohem větší tlak, než když na obratel zatlačíte palcem a vlastně ho jenom vracíte zpátky do středu. Hýbete s ním pouze v jeho dráze. Za těch třicet let praxe, během níž se Dornova metoda rozšířila po celé západní Evropě, v Americe, na Novém Zélandu nebo v Sýrii, není známý jediný případ, že by někomu ublížila. Většinou jsou reakce sice udivené, ale zároveň i nadšené. Například na mém posledním semináři byl muž, který nemohl deset let hnout prstem. Po několika málo pohybech, kdy jsem kloub zasunula na původní místo, jím najednou začal hýbat. Něco takového je ale asi třeba vidět na vlastní oči, já jsem také zpočátku nevěřila, že je to možné.

Pravidelná cvičení 

Doporučuji také pravidelné cvičení. Jsou to velmi jednoduché cviky, a když se je člověk naučí, zaberou mu možná minutu. Cvičí se vleže před spaním a srovnávají se tím kyčelní klouby. V noci už nejezdíte autem a nedělá te jiné nevhodné pohyby, takže tělo má možnost si zvyknout na novou polohu a trochu se zafixovat. A následující ráno máte srovnanou základnu a zbytek kostní konstrukce se postupně přizpůsobuje a rovná. Tato cvičení fungují i bez toho, že by člověk předtím absolvoval Domovou metodu, ale trvá to podstatně déle.

Návod na srovnání "základny"

Lehněte si na podložku, zvedněte libovolnou nohu a ohněte ji v koleni. Pod zvednutou nohou protáhněte ručník podélně smotaný tak, aby kopíroval anatomickou rýhu pod zadkem. Dbejte při tom na to, aby ručník vycházel na vnější straně stehna asi 3 cm pod kyčelním kloubem. (Pozor! Když ležíte, je to z vašeho pohledu nad kyčelním kloubem!) Oba konce ručníku uchopte oběma rukama pod pupkem. Nadechněte se a při výdechu pokládejte zvednutou nohu na podložku vedle druhé a současně táhněte ručník k protilehlému rameni a vydechujte. Opakujte nejméně třikrát s jednou nohou a poté znovu s druhou. Cvičení provádějte každý den před spaním, nová pozice kloubů se tak může lépe usadit. Přeji vám hodně zdraví.